ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe z olejkiem rumowym i z jabłkami ma znakomity smak, aromat i najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Ciasto drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonką

ETAP 1:

Drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonką
Jajka wczesniej roztrzepane widelcem daja ciastu pulchność.

Drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i pół szklanki mleka, do podrośnięcia na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, sól. cukier, wlać resztę mleka, olejek rumowy, roztrzepane widelcem jajka.

Hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty, wlać stopione letnie masło i wyrabiać z 7 minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonką
Wyrośnięte ciasto trzeba wyrobić parę rzay aby odpowietrzyć.

Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką i wyłożyć do formy, gęsto powkładać plasterki obranych jabłek.

ETAP 3:

Drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonką
Kruszonkę wyrobić z miękkiem masłem palcami.

Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać jabłka, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.