Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe rumowe z jabłkami, kruszonkąETAP 1:
Drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i pół szklanki mleka, do podrośnięcia na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, sól. cukier, wlać resztę mleka, olejek rumowy, roztrzepane widelcem jajka.
Hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty, wlać stopione letnie masło i wyrabiać z 7 minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką i wyłożyć do formy, gęsto powkładać plasterki obranych jabłek.
ETAP 3:
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać jabłka, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.