czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche ciasto z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne kruche ciasto z dużą ilością owoców oraz budyniową pianką. Można użyć dowolnych owoców. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe;))

Kruche ciasto z owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasto z owocami

 

  • Ciasto:
  • 200g masła lub margaryny,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z owocami
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka, posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 20 minut w temp. 180st. 2. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać sproszkowane budynie oraz olej. Krótko zmiksować. Owoce (mrożone rozmrozić i odsączyć) wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować piankę budyniową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasto z owocami
na podpieczone ciasto wyłożyć owoce, piankę, zetrzeć resztę ciasta