EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Kruche ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.

Kruche ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem

ETAP 1:

Kruche ciasto z rabarbarem
rabarbar pokroić posypać cukrem , wymieszać

Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Kruche ciasto z rabarbarem
ciasto zagnieść i wstawic do lodówki na pół godziny

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

Kruszonka:

Kruche ciasto z rabarbarem
kruszonkę zrobić posypać ciasto i wstawić do piekarnika

Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

ETAP 4:

Kruche ciasto z rabarbarem
ciasto piec w piekarniku około 30-35 minut

Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć rabarbar i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.


Tagi:

ciasto