WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Murzynek tradycyjny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny murzynek posypany po upieczeniu cukrem pudrem, pyszne ciasto czekoladowe które każdy zna z dzieciństwa.

Murzynek tradycyjny

Składniki:

Murzynek tradycyjny

 

  • 5 jajek
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml wody
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Murzynek tradycyjny

ETAP 1:

Kostkę masła włożyć do rondelka. Wsypać cukier zwykły i waniliowy oraz kakao. Wlać wodę i ustawić na gazie. Podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia aż masło się rozpuści a wszystkie składniki utworzą jednolitą masę. Zostawić do przestudzenia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować do połączenia. Do ubitych jajek dodać powoli czekoladową przestudzoną masę. Zmiksować.

Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.