Sposób przygotowania:
Murzynek tradycyjnyETAP 1:
Kostkę masła włożyć do rondelka. Wsypać cukier zwykły i waniliowy oraz kakao. Wlać wodę i ustawić na gazie. Podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia aż masło się rozpuści a wszystkie składniki utworzą jednolitą masę. Zostawić do przestudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować do połączenia. Do ubitych jajek dodać powoli czekoladową przestudzoną masę. Zmiksować.
Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.