czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tartinki z rabarbarem i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie kwaśnego smaku rabarbaru z kruchym ciastem i słodką bezą to zestaw w sam raz na orzeźwiające ciasto :)

Tartinki z rabarbarem i bezą

Składniki:

Tartinki z rabarbarem i bezą

 

  • kruche ciasto:
  • 150 g mąki
  • 75 g margaryny
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki zimnej wody

 

 

  • beza:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego

Sposób przygotowania:

Tartinki z rabarbarem i bezą
Z mąki, margaryny, żółtka, cukru i wody zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykleić nim 4 foremki do tartinek o średnicy 12 cm. Wstawić do piekarnika na około 20 minut aż ciasto się zezłoci.

Z rabarbaru odciąć liście i końcówki, umyć, pokroić i zalać niewielką ilością wody, zagotować, a kiedy się rozsmaży dodać miód i rozprowadzoną w 2 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać energicznie i gotować przez 2-3 minuty aż zgęstnieje.

Białka ubić z cukrem na sztywno i wymieszać delikatnie z mąką i octem.

Na podpieczone ciasto wyłożyć mus rabarbarowy i bezę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego :)

Tagi:

ciastka tarta