lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Dziś konfrontacja owocowa czyli truskawki i rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku.

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Składniki :

 

  • ksylitol ( cukier brzozowy) niepełna szklanka

 

 

  • żółtka 5 szt

 

  • proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki

Dodatkowo:

 

 

  • białka 5 szt

 

  • ksylitol 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, żółtka i ksylitol. Mieszamy składniki i przekładamy na stolnice silikonową gdzie zagniatamy.

Krok 2

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia dół i boki( smaruje masłem spód i boki, łatwiej przytwierdza się papier do pieczenia. Wałkujemy ciasto kruche ( tyle ile damy rade, bo dosyć ciężko to idzie) i kładziemy do środka blaszki na papier do pieczenia spód i boki oblepiamy. Podpiekamy w 180 stopniach koło 15 minut.

Krok 3

Wyjmujemy podpieczony spód i posypujemy go bułką tartą, mamy pewność że sok zostanie wchłonięty przez bułkę podczas pieczenia. Kładziemy na niego pokrojone truskawki i rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach.

Krok 4

Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy na podpieczonych owocach. Wstawiamy do pieca i suszymy beze w 140 stopniach, aż nam się osuszy lekko.

Krok 5

Ostudzone ciasto kroimy i podajemy, rewelacja beza przełamuje kwaskowatość rabarbaru.

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone masło.
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Wsypujemy ksylitol niepełną szklankę ( cukier brzozowy)
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Wbijamy pięć żółtek temperatura pokojowa.
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Mieszamy składniki i przekładamy na stolnice silikonową gdzie zagniatamy.
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Najpierw papier do pieczenia potem rozwałkowane ciasto kruche na spód i boki
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Wyjmujemy podpieczony spód i posypujemy go bułką tartą, mamy pewność że sok zostanie wchłonięty przez bułkę podczas pieczenia .
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Kładziemy na niego pokrojone truskawki i rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach.
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy na podpieczonych owocach. Wstawiamy do pieca i suszymy beze w 140 stopniach, aż nam się osuszy lekko.