dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Kruche z dżemem i pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto inspirowane dwoma innymi - pleśniakiem i kruchym ciastem z budyniową pianką. Wyszło pyszne, delikatne, podzielne, więc idealne na komunię i inne przyjęcia. Robiłam go już na Święta Wielkanocne, dzisiaj powtarzam.

Kruche z dżemem i pianką

Składniki:

Kruche z dżemem i pianką

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru

 

  • ok. 250 ml dżemu z czarnej porzeczki (bez żelfiksu)

pianka

  • 5 białek (można dać 6)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Kruche z dżemem i pianką
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część schować do zamrażarki do schłodzenia. Pozostałe dwie części wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Posmarować dżemem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić ok. 10 minut.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń w proszku, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na lekko ostudzone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Piec ok. 35 min. w 170C do zrumienienia wierzchu. Posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto