Sposób przygotowania:
Kruche z dżemem i pianką
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część schować do zamrażarki do schłodzenia. Pozostałe dwie części wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Posmarować dżemem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić ok. 10 minut.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń w proszku, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na lekko ostudzone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Piec ok. 35 min. w 170C do zrumienienia wierzchu. Posypać cukrem pudrem.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń w proszku, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na lekko ostudzone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Piec ok. 35 min. w 170C do zrumienienia wierzchu. Posypać cukrem pudrem.
Mniam1