SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą

  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Więcej zdjęć (5)

Jest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz!

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą
Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i siekamy nożem z masłem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodowki na 1 h( ja włożyłam do zamrażalnika). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie przy lekko uchylonych dzwiczkach od piekarnika, suszymy bezę 20/30 minut w temp 120 °C.
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą
Zamrożone ciasto trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą
Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą
Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku.Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą
wykładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie przy lekko uchylonych dzwiczkach od piekarnika, suszymy bezę 20/30 minut w temp 120 °C.