Atka1902

Atka1902

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kruche ciato malinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu. Można wybrać też inne owoce np borówki, truskawki.

Kruche ciato malinowe

Składniki:

Kruche ciato malinowe

Składniki na kruche ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 gram masła ( zimne )
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Delikatna budyniowa pianka

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Ponadto

  • 500 gram malin ( mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej.

Sposób przygotowania:

Kruche ciato malinowe

Ciasto kruche

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, szybko zagnieść . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki.


Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.