Sposób przygotowania:
Kruche cytrynowe herbatniki
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt cytrynowy. Do połączonych składników partiami wsypujemy przesianą mąkę.
Powstałe ciasto zarabiamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca można w ciasteczkach zrobić dziurki, które są charakterystyczne w herbatnikach.
Pieczemy w temp. 170 st przez 10 minut.
Powstałe ciasto zarabiamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca można w ciasteczkach zrobić dziurki, które są charakterystyczne w herbatnikach.
Pieczemy w temp. 170 st przez 10 minut.
BozenaMatuszczyk
misia5
Ciasteczka to moja pasja :) Uwielbiam je robić :) Potrafię spędzić nad nimi 4 dni :) Wstawać wcześnie rano i zabierać się za pieczenie, a wieczorem jak dzieci śpią wykańczać :) Widok uśmiechniętych osób, którym te ciastka robiłam wart jest każdej sekundy spędzonej w kuchni przy blacie i piekarniku :)
BozenaMatuszczyk
I tu się z Tobą zgadzam nie ma jak uśmiechnięte i zadowolone buzie.;)
Pozdrawiam.
robaczek
mocsłodkości
misia5
Jak to mówią potrzeba matką wynalazków :) Cieszę się, że mój pomysł przypadł Ci do gustu :)
misia5
Też jestem fanką tego typu ciastek :) Pyszne i proste w przygotowaniu :)
lukrowanepierniczki
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasteczka Wam smakowały :)
Czekoladka 2
ciasteczka