akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kruche drożdżowe księżyce z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rodzina je uwielbia! Zawsze, gdy je zrobię, tak szybko znikają, że nawet nie wiem kiedy :) Kruche z dodatkiem drożdży, małe księżyce nadziane ulubionymi orzeszkami (u mnie ziemne niesolone) Polecam!

Kruche drożdżowe księżyce z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche drożdżowe księżyce z orzechami

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche drożdżowe księżyce z orzechami
1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. 2. Nadzienie: Masło, miód i cukier wymieszać i zagotować. Dodać posiekane orzechy i ostudzić. 3. Ciasto rozwałkować na około 3-4mm. Szklanką wykrawać kółka, na każde nałożyć łyżeczkę nadzienia. Skleić jak pierogi. Księżyce przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną). Piec w 170st.C około 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić. 4. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Kruche drożdżowe księżyce z orzechami
Studzenie kruchych księżyców z orzechami.

Tagi:

ciasto