Sposób przygotowania:
Troskliwe misie
Ciasto jasne:
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, które wkładamy do woreczka i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek robimy mniejsze otworki. U mnie w kształcie serduszek i gwiazdek. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy około 10-15 minut w temp. 180 st. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto.
Ciasto ciemne:
Przygotowanie tego ciasta i dalsza obróbka jest taka sama jak przy cieście jasnym przy czym przy przesiewaniu mąki i cukru pudru dodajemy jeszcze kakao. Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy masą powstałą po ugotowani mleka skondensowanego.
Przełożenie:
Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak by ta sięgała ponad 2 cm nad puszkę. Stawiamy na gazie i gotujemy przez 2 i pół godziny stale pilnując stan wody w garnku. Puszka nie może być odkryta w przeciwnym razie remont kuchni murowany ( no chyba, że ktoś chce w ten sposób swoją drugą połowę namówić na remont:) ) Po ugotowaniu puszkę z zawartością odstawimy na godzinę. Następnie otwieramy mieszamy i przekładamy do np. szklanej miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Zimnym pysznym krówkowym nadzieniem smarujemy ciasteczko bez dziurki i przykładamy ciasteczkiem z dziurką.
Z racji upałów ciasteczka przechowujemy w lodówce, by karmel nie spłynął.
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, które wkładamy do woreczka i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek robimy mniejsze otworki. U mnie w kształcie serduszek i gwiazdek. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy około 10-15 minut w temp. 180 st. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto.
Ciasto ciemne:
Przygotowanie tego ciasta i dalsza obróbka jest taka sama jak przy cieście jasnym przy czym przy przesiewaniu mąki i cukru pudru dodajemy jeszcze kakao. Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy masą powstałą po ugotowani mleka skondensowanego.
Przełożenie:
Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak by ta sięgała ponad 2 cm nad puszkę. Stawiamy na gazie i gotujemy przez 2 i pół godziny stale pilnując stan wody w garnku. Puszka nie może być odkryta w przeciwnym razie remont kuchni murowany ( no chyba, że ktoś chce w ten sposób swoją drugą połowę namówić na remont:) ) Po ugotowaniu puszkę z zawartością odstawimy na godzinę. Następnie otwieramy mieszamy i przekładamy do np. szklanej miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Zimnym pysznym krówkowym nadzieniem smarujemy ciasteczko bez dziurki i przykładamy ciasteczkiem z dziurką.
Z racji upałów ciasteczka przechowujemy w lodówce, by karmel nie spłynął.
Alex_M
misia5
Takie małe, a cieszą:)
kołczu
misia5
Moja pociecha bardzo lubi tą bajkę i jak zobaczyła jak robię ciasteczka powiedziała, że zrobi je ze mną i nazwie je troskliwe misie:)
monikaT83
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:)
zbysiowa
misia5
U mnie owoce znikają jak kamfora:) Zrobienie z nich sałatki jest niewykonalne:) Musiałabym chyba kupić po 3 kg z każdego rodzaju inaczej nim bym wszystkie obrała, umyła i pokroiła to by mi wyparowały:)
zbysiowa
No wiesz, arbuz 5 kilowy, spory ananas i 2 koszyczki nektaryn, zdążysz pokroić uwierz:DDDD
misia5
Zostaje tylko problem z dostarczeniem tak ciężkiej porcji owoców do domu:)