SUPERPRZEPIS

Troskliwe misie

  • 10
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Troskliwe misie Więcej zdjęć (5)

Pyszne kruche ciasteczka w kształcie misiów przełożone masą krówkową. Kochają je i duzi i mali. W sam raz do kawy.

Składniki:

Troskliwe misie

 

  • Jasne ciasto:

 

 

  • Ciemne ciasto:

 

 

  • Do przełożenia:

 

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania:

Troskliwe misie
Ciasto jasne:



Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, które wkładamy do woreczka i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek robimy mniejsze otworki. U mnie w kształcie serduszek i gwiazdek. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy około 10-15 minut w temp. 180 st. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto.



Ciasto ciemne:



Przygotowanie tego ciasta i dalsza obróbka jest taka sama jak przy cieście jasnym przy czym przy przesiewaniu mąki i cukru pudru dodajemy jeszcze kakao. Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy masą powstałą po ugotowani mleka skondensowanego.



Przełożenie:



Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak by ta sięgała ponad 2 cm nad puszkę. Stawiamy na gazie i gotujemy przez 2 i pół godziny stale pilnując stan wody w garnku. Puszka nie może być odkryta w przeciwnym razie remont kuchni murowany ( no chyba, że ktoś chce w ten sposób swoją drugą połowę namówić na remont:) ) Po ugotowaniu puszkę z zawartością odstawimy na godzinę. Następnie otwieramy mieszamy i przekładamy do np. szklanej miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Zimnym pysznym krówkowym nadzieniem smarujemy ciasteczko bez dziurki i przykładamy ciasteczkiem z dziurką.



Z racji upałów ciasteczka przechowujemy w lodówce, by karmel nie spłynął.
Troskliwe misie
Zarabiamy dwa rodzaje ciasta i wstawiamy je do lodówki
Troskliwe misie
Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze
Troskliwe misie
Ciasteczka po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia
Troskliwe misie
Ostudzone ciasteczka przekładamy ostudzonym karmelem