kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kruche ciasto kakaowe z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na kruche, kakaowe ciasto z gruszką. Szybkie i łatwe ciasto na deser do kawy. Bardzo polecam.

Kruche ciasto kakaowe z gruszką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche ciasto kakaowe z gruszką

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody

 

  • Na piankę :
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 opakowania jasnego budyniu

 

  • Ponadto :
  • 3 duże gruszki
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania blaszki
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania na ciasto
  • tortownica 26 cm

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto kakaowe z gruszką
Do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Tortownicę smarujemy masłem i wsypujemy bułką tartą. Większą porcję ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy, formujemy wyższe brzegi. Drugą część ciasta mrozimy w zamrażarce ( w woreczku foliowym ). Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Pianka: białka miksujemy na sztywno i partiami wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do połączenia.
Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki i posypujemy bułką tartą, wykładamy piankę, pokrojoną gruszkę, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Kruche ciasto kakaowe z gruszką
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski.
Kruche ciasto kakaowe z gruszką
Umyte i obrane gruszki kroimy w plastry.
Kruche ciasto kakaowe z gruszką
Do ubitej piany z cukrem wsypujemy proszek budyniowy.
Kruche ciasto kakaowe z gruszką
Pokrojone gruszki wkładamy do budyniowej pianki, lekko dociskamy.
Kruche ciasto kakaowe z gruszką
Na samym końcu posypujemy startym ciastem.