Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z masą kokosową
Ciasto makowe: margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.
Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa kokosowa: jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, w drugiej wymieszać mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlać na gotujące się mleko, chwilę gotować i odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy kokosowej.
Wiórka kokosowe do posypania ciasta upraż na suchej patelni.
Przekładanie: na ciasto makowe wyłożyć 3/4 masy kokosowej, przełożyć drugim ciastem makowym, rozsmarować pozostałą masę kokosową i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa kokosowa: jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, w drugiej wymieszać mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlać na gotujące się mleko, chwilę gotować i odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy kokosowej.
Wiórka kokosowe do posypania ciasta upraż na suchej patelni.
Przekładanie: na ciasto makowe wyłożyć 3/4 masy kokosowej, przełożyć drugim ciastem makowym, rozsmarować pozostałą masę kokosową i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.