Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe mojej babci z węgierkamiETAP 1:
Przygotuj foremkę, dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Ja użyłam okrągłej foremki ale jeśli wolisz użyć prostokątnej, nic nie stoi na przeszkodzie.
Przygotuj rozczyn: do dużej miski włóż pokruszone drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj dokładnie składniki.
Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. W tym czasie rozczyn powinien zacząć pracować i zwiększyć objętość kilkakrotnie.
W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, odstaw. Masło stop w rondelku i dostaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, wlej rozczyn i delikatnie przemieszaj ręką. Jeśli masz mikser planetarny jak ja zapnij końcówkę do wyrabiania ciasta i obserwuj jak robot wyrabia ciasto za Ciebie. Jeśli jesteś zdana/y na swoje dłonie zakasaj rękawy i zacznij wyrabiać ciasto.
Gdy rozczyn ładnie połączy się z mąką dodawaj stopniowo ubite na puch żółtka. Wyrabiaj ciasto przez około kwadrans. Po tym czasie wlej do ciasta cienką stróżką masło. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut aż będzie gładkie i lśniące.
Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Węgierki opłucz pod bieżącą wodą i przekrój na połówki. Pestki usuń. Przygotuj tez kruszonkę: w misce zagnieć szybko mąkę, cukier oraz zimne masło.
Ciasto drożdżowe przełóż do foremki, delikatnie rozciąg je i dopasuj do kształtu foremki.
Na wierzchu ciasta ułóż węgierki, wierzch posyp kruszonką. Odstaw ciasto w foremce na 20 minut aby jeszcze podrosło.
Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut. gotową drożdżówkę przestudź na kratce.