kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Ciasto drożdżowe mojej babci z węgierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienią chętniej sięgamy po kubek gorącej herbaty i kawałek drożdżowego ciasta. Gdy pieczemy drożdżówkę pachnie w całym domu. Mam dziś dla Was przepis na drożdżówkę z węgierkami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe mojej babci z węgierkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe mojej babci z węgierkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe mojej babci z węgierkami

ETAP 1:

Przygotuj foremkę, dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Ja użyłam okrągłej foremki ale jeśli wolisz użyć prostokątnej, nic nie stoi na przeszkodzie.

Przygotuj rozczyn: do dużej miski włóż pokruszone drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj dokładnie składniki.

Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. W tym czasie rozczyn powinien zacząć pracować i zwiększyć objętość kilkakrotnie.

W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, odstaw. Masło stop w rondelku i dostaw do przestudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, wlej rozczyn i delikatnie przemieszaj ręką. Jeśli masz mikser planetarny jak ja zapnij końcówkę do wyrabiania ciasta i obserwuj jak robot wyrabia ciasto za Ciebie. Jeśli jesteś zdana/y na swoje dłonie zakasaj rękawy i zacznij wyrabiać ciasto.

Gdy rozczyn ładnie połączy się z mąką dodawaj stopniowo ubite na puch żółtka. Wyrabiaj ciasto przez około kwadrans. Po tym czasie wlej do ciasta cienką stróżką masło. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut aż będzie gładkie i lśniące.

Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Węgierki opłucz pod bieżącą wodą i przekrój na połówki. Pestki usuń. Przygotuj tez kruszonkę: w misce zagnieć szybko mąkę, cukier oraz zimne masło.

Ciasto drożdżowe przełóż do foremki, delikatnie rozciąg je i dopasuj do kształtu foremki.

Na wierzchu ciasta ułóż węgierki, wierzch posyp kruszonką. Odstaw ciasto w foremce na 20 minut aby jeszcze podrosło.

Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut. gotową drożdżówkę przestudź na kratce.