ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Tort z kremem śmietanowo-malinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort biszkoptowy, przełożony kremem śmietanowo-malinowym, udekorowany lukrem plastycznym i oplatkiem

Tort z kremem śmietanowo-malinowym

Składniki:

Tort z kremem śmietanowo-malinowym

Biszkopt

  • 6 jajek
  • szklanka maki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku

Masa malinowa

  • opakowanie masy śmietanowej malinowej+składniki do przygotowania kremu wg przepisu na opakowania

Masa maślana pod lukier

Pozostałe składniki

  • lukier plastyczny+cukier puder
  • dekoracje-opłatek, serduszka z opłatka

Sposób przygotowania:

Tort z kremem śmietanowo-malinowym

Pieczenie biszkopta

Tort z kremem śmietanowo-malinowym
Przygotować ciasto biszkoptowe, upiec w 160 C

Żółtka oddzielić od białek, ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka.

Mąkę zmieszać z proszkiem, dodać do ciasta, po czym delikatnie wymieszać.

Wylać przygotowany biszkopt do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.

Wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika do 160 C, piec ok.20-30 min.

Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.

Przygotowanie spodów

Tort z kremem śmietanowo-malinowym
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki

Gdy biszkopt będzie już wystudzony przekroić go na trzy równe krążki. Można nasączyć wcześniej przygotowaną herbatą.

Przygotowanie masy

Tort z kremem śmietanowo-malinowym
Przygotować krem śmietanowo-malinowy, przełożyć tort

Krem śmietanowo-malinowy przygotować tak jak podano w przepisie na opakowaniu, przełożyć przygotowanym kremem krążki biszkoptowe.

Wierzch stanowi biszkopt. Przygotować masę maślaną.

Składniki dokładnie połączyć, posmarować tort i wstawić na kilka godzin do lodówki aby krem stwardniał.

Wykończenie

Tort z kremem śmietanowo-malinowym
Lukier rozwalkować i udekorować tort, schłodzić

Lukier należy ugniatać aż będzie elastyczny, po czym rozwałkować na odpowiednią grubość, wyłożyć na tort. Schłodzić i udekorować.


Tagi:

tort okazje