kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kruche marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marchewki na kruchym spodzie z śmietankowym serkiem są fajną zachętą dla niejadków do zjedzenia warzyw także miłym dodatkiem na obiadowym talerzu, łącząc warzywa, białko i węglowodany.

Kruche marchewki

Składniki:

Kruche marchewki

 

  • kruche ciasto:
  • 50g miękkiego masła
  • 100g maki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka wody

 

  • marchewka (może być z rosołu)
  • brokuł
  • serek śmietankowy do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Kruche marchewki
Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy wycinamy kształt marchewki i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach C. Brokuł i marchewkę gotujemy osobno w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżeczki cukru. Możemy tez wykorzystać marchewkę np. z rosołu. Gotowe podstawy z kruchego ciasta smarujemy serkiem śmietankowym, startą marchewką i brokułem.