VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł idealny na kolację we dwoje. Kurczak jest niezwykle aromatyczny dzięki świeżym warzywom a pomidory dodatkowo utworzyły smaczny sos. Danie podane w serowych miseczkach wygląda bardziej atrakcyjnie.

Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach

Składniki:

Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach

 

  • 350 g fileta z piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pieczarki
  • 2 pomidory
  • kilka różyczek brokuła
  • sól
  • Pieprz
  • 150 g żółtego twardego sera
  • 250 g pełnoziarnistego tagliatelle
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów.

Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkami. Na piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia.

Ser rozkładamy w kształcie dwóch kół (dość grubo). Wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika. Pieczemy 5 minut (czasem mnie w zależność od sera). Ser musi się ładnie rozpuścić.

Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe placki odrywamy delikatnie od papieru i nakładamy na spód miseczki.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. W gotowych miseczkach na dnie układamy makaron a na nim przygotowany sos z kurczakiem. Ciepły sos rozgrzeje makaron i miseczki.