eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam gulasz z łopatki wieprzowej z dynią. Podałam go w miseczkach dyniowych upieczonych w piekarniku.

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach

Składniki:

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach

dynia

gulasz

Sposób przygotowania:

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach

przygotowanie dyni

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach
Wydrążone dynie razem z czapeczkami upiec w piekarniku.

Dynie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z góry dyni odciąć czapeczki z ogonkami. Z wnętrza wyjąć pestki. Pestek nie wyrzucać tylko rozłożyć na czystej ściereczce i ususzyć.

Dynie z czapeczkami położyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec dynie aż miąższ będzie miękki.

przygotowanie składników gulaszu

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach
Pokroić w kostkę dwie szklanki obranej dyni.

Dynię do gulaszu pokroić w paski jedno centymetrowe i odciąć skórę. Miąższ pokroić w kostkę - dwie szklanki.

przygotowanie składników gulaszu cd

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach
Opłukane i osuszone mięso pokroić w kostkę.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łopatkę pokroić w kostkę.

przygotowanie składników gulaszu cd

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników gulaszu cd

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników gulaszu cd

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach

Przygotować przyprawę do mięs, słodką paprykę, liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie gulaszu

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach

W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć połowę mięsa. Mięso wyjąć łyżką cedzakową do miski. Obsmażyć resztę mięsa i dodać to z miski.

przygotowanie gulaszu cd

Gulasz Eli w dyniowych miseczkach

Do obsmażonego mięsa dodać cebulę, czosnek i przyprawy. Całość smażyć aż cebula się zeszkli.

Gulasz podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Do mięsa dodać dynię i chwilę dusić aż dynia będzie miękka.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy gulasz przełożyć do upieczonych dyni i podawać. Smacznego!