Sposób przygotowania:
Gulasz Eli w dyniowych miseczkachprzygotowanie dyni
Dynie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z góry dyni odciąć czapeczki z ogonkami. Z wnętrza wyjąć pestki. Pestek nie wyrzucać tylko rozłożyć na czystej ściereczce i ususzyć.
Dynie z czapeczkami położyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec dynie aż miąższ będzie miękki.
przygotowanie składników gulaszu
Dynię do gulaszu pokroić w paski jedno centymetrowe i odciąć skórę. Miąższ pokroić w kostkę - dwie szklanki.
przygotowanie składników gulaszu cd
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łopatkę pokroić w kostkę.
przygotowanie składników gulaszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników gulaszu cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników gulaszu cd
Przygotować przyprawę do mięs, słodką paprykę, liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie gulaszu
W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć połowę mięsa. Mięso wyjąć łyżką cedzakową do miski. Obsmażyć resztę mięsa i dodać to z miski.
przygotowanie gulaszu cd
Do obsmażonego mięsa dodać cebulę, czosnek i przyprawy. Całość smażyć aż cebula się zeszkli.
Gulasz podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Do mięsa dodać dynię i chwilę dusić aż dynia będzie miękka.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy gulasz przełożyć do upieczonych dyni i podawać. Smacznego!
gusia1000