czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Kruche moje ciasto - słodkie lub słone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Może stanowić podstawę do niemal każdego wypieku.

Kruche moje ciasto - słodkie lub słone

Składniki:

Kruche moje ciasto - słodkie lub słone

 

  • Słodkie:

 

 

  • Słone:

 

  • 20 dkg maki pszennej
  • 12 dkg masła
  • sól ok.1/4 łyżeczki
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Kruche moje ciasto - słodkie lub słone
Mąkę ,cukier (na słone zamiast cukru - sól),żółtko i masło posiekaćnożem .Rozkruszyć palcami i dodać 2 łyżki zimnej wody.Zagnieść całość i schłodzić.Ciasto ułożyć na oprusznej mąką stolnicy i rozwałkować do grubości 3-5 cm.Przy pomocy wałka przenieść ciasto do formy uprzednio przygotowanej- powinno przylegać di dna i boków.Nadmiar odciąć a następnie ponakłuwać widelcem i piec na rumiano w temp.200 stopni lub tylko podpiec jeśli ma stanowić np spód do sernika.Ja często robię fo na zapas z podwójnej lub nawet z poczwórnej ilości składników i zawijam w folię i przechowuję w zamrażalniku nawet kilka tygodni.Nie traci na niczym a po upieczeniu jest jak świeże.

Tagi:

mak