mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Kruche pierożki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna przekąska, z jabłkiem... nie trudna w przygotowaniu, idealna jako przekąska dla każdego z nas.

Kruche pierożki z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche pierożki z jabłkiem

 

  • mąka pszenna 450 - 2 szklanki (do 2,5)
  • żółtka-2 sztuki
  • jajko-1 sztuka
  • margaryna-1 kostka
  • proszek do pieczenia-1 płaska łyżeczka
  • śmietana gęsta-1 łyżka z górką
  • cukier puder-3 łyżki
  • jabłka małe-3-4 sztuki

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z jabłkiem
Mąkę pszenną wysypujemy na stolnice, dodajemy margarynę, ja ją podzieliłem na mniejsze kawałki, jajko całe oraz na żółtka jaja ( białek nie dodajemy) Dosypujemy cukier puder, proszek, oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy nożem aby składniki jak najbardziej ze sobą się połączyły. Następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Ja dodałem trochę więcej niż 2 szklanki mąki, ponieważ ciasto było troszkę zbyt mokre. Następnie ciasto wałkujemy cienki i dużym kubkiem najlepiej wycinamy kółka. Wykładamy na nie podzielone w ósemki jabłko i sklejamy w pierożka. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem pieczeniowym i wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Można posypać cukrem pudrem, ale to nie konieczne..
Kruche pierożki z jabłkiem
wyłożona na stolnicę mąka,, wbite jajka.
Kruche pierożki z jabłkiem
gotowe, zagniecione ciasto kruche, gotowe do rozwałkowania
Kruche pierożki z jabłkiem
wykrojone dużym kubkiem, kółka z ciasta.
Kruche pierożki z jabłkiem
wyłożone na blachę wyłożoną papierem pieczeniowym pierożki