Sposób przygotowania:
Kruche pierożki
Na stolnicę przesiewamy 4 szklanki maki tortowej. Dodajemy pokruszone drożdże 5 dag . Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru - ciasto nie ma być słodkie . Mieszamy ręką . Wkrawamy kostkę margaryny . Siekamy dużym nożem . Wbijamy 2 jajka i dokładamy 2 łyżki śmietany . Wyrabiamy ciasto . Formujemy kule . Owijamy ją w ściereczkę lnianą i wkładamy do miski z ciepłą wodą .Zostawiamy ciasto do momentu kiedy wypłynie na wierzch . Następnie rozwałkowujemy ciasto jak na pierogi. Wycinamy kółka za pomocą szklanki . Nakładamy łyżeczkę konfitury jabłkowej i dajemy 2 rodzynki . Zaklejamy jak pieroga. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 15 min w 190 stopniach . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem . Można także ciasteczka polukrować