niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Kruche rogaliki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kruche rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku to doskonały dodatek do kawy lub po południowej herbaty rozpływają się w ustach.

Kruche rogaliki z czekoladą

Składniki:

Kruche rogaliki z czekoladą

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 żółtka
  • 2 gorzkie czekolady

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z czekoladą
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy cukier waniliowy i cukier puder wszystko dokładnie mieszamy następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i żółtak wszystkie składniki dokładnie zagniatamy,gotowe ciast owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek około 1 centymetra, kroimy na trójkąty na każdy trójkąt kładziemy po jednej lub dwie kostki gorzkiej czekolady i zwijamy na kształt rogalika.
Gotowe rogaliki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, po upieczeniu przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.