MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Rogaliki z konfiturą różaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach, a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków.

Rogaliki z konfiturą różaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z konfiturą różaną

 

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • konfitura
  • dodatkowo: 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Rogaliki z konfiturą różaną
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem, a potem dopiero wyrabiam ręką).

Następnie ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy kulę i wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia).

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.

Rada:

Gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać odrobinę kwaśnej śmietany, a gdyby było zbyt klejące więcej mąki (różnicę może dać nawet rodzaj użytej margaryny...)
Rogaliki z konfiturą różaną
Wszystkie składniki łączymy w misce i zagniatamy ciasto
Rogaliki z konfiturą różaną
Gotowe ciasto dzielimy na 2 cześci i formujemy kule
Rogaliki z konfiturą różaną
Rozwałkowane ciasto dzielimy na trójkąty i nakładamy konfiturę
Rogaliki z konfiturą różaną
Gotowe rogaliki smarujemy mlekiem i pieczemy