Sposób przygotowania:
Rogaliki z konfiturą różaną
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem, a potem dopiero wyrabiam ręką).
Następnie ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy kulę i wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia).
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.
Rada:
Gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać odrobinę kwaśnej śmietany, a gdyby było zbyt klejące więcej mąki (różnicę może dać nawet rodzaj użytej margaryny...)
Następnie ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy kulę i wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia).
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.
Rada:
Gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać odrobinę kwaśnej śmietany, a gdyby było zbyt klejące więcej mąki (różnicę może dać nawet rodzaj użytej margaryny...)
Magdalena88