SUPERPRZEPIS

Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Tym razem robiłam trochę mniej rogalików niż zawsze. To ostatnio działa najbardziej na moich milusińskich. Więc mniej, a częściej rezultat doskonały.

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem

Składniki:

Dodatkowo:

  • nadzienie o smaku kukułki 200 g

Polewa:

  • czekolada 200 g

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko i wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy 2 łyżeczki mąki i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki.Wsypujemy cukier waniliowy i rozpuszczona letnią margarynę. Zagniatamy szybko ciasto( ubijam je tak około 5 minut). Zostawiam ciasto na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po 30 minutach wałkuje dwa mniejsze kółka i kroje 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczką nadzienie o smaku kukułki. Zwijamy rogaliki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Zostawiam je na 15 minut by wyrosły. Smaruje rogaliki mlekiem.
Piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam je rozpuszczona czekoladą.

Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem
Zostawiam ciasto na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem
Po 30 minutach wałkuje dwa mniejsze kółka i kroje 12 trójkątów.
Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem
Na każdy trójkąt nakładam łyżeczką nadzienie o smaku kukułki.
Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem
Zwijamy rogaliki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Zostawiam je na 15 minut by wyrosły. Smaruje rogaliki mlekiem.