Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniemWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko i wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy 2 łyżeczki mąki i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki.Wsypujemy cukier waniliowy i rozpuszczona letnią margarynę. Zagniatamy szybko ciasto( ubijam je tak około 5 minut). Zostawiam ciasto na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po 30 minutach wałkuje dwa mniejsze kółka i kroje 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczką nadzienie o smaku kukułki. Zwijamy rogaliki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Zostawiam je na 15 minut by wyrosły. Smaruje rogaliki mlekiem.
Piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam je rozpuszczona czekoladą.
mocsłodkości
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka
skuter5