Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche rogaliki z dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche rogaliki nadziane dżemem, najlepiej takim domowej roboty, to idealny dodatek do kawy czy herbaty.

Kruche rogaliki z dżemem

Składniki:

Kruche rogaliki z dżemem

Na 24 rogaliki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru + cukier puder do oprószenia rogalików
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 12 dag masła 83% tłuszczu
  • 24 łyżki ulubionego dżemu

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z dżemem

ETAP 1:

Kruche rogaliki z dżemem
Z mąki, cukru pudru, masła i śmietany zagniatamy ciasto

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto.

ETAP 2:

Kruche rogaliki z dżemem
Ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kawałki, na każdym wykładamy porcję dżemu

Ciasto dzielimy na 3 porcje, każdą osobno rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy tak, aby nadać mu kształt koła (jak na pizzę).

Każdą porcję ciasta kroimy jak pizzę na 8 kawałków. Na ciasto wykładamy po łyżce dżemu.

ETAP 3:

Kruche rogaliki z dżemem
Zwijamy rogaliki wypełnione ulubionym dżemem

Chwytamy za szerszy koniec ciasta i zwijamy rogaliki, nadając im kształt jak na zdjęciu.

ETAP 4:

Kruche rogaliki z dżemem
Rogaliki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 180 st. C.

Przed podaniem rogaliki oprószamy cukrem pudrem.