Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche serduszka z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka maślane to wyjątkowo prosty, a jednocześnie smaczny deser. Ciasteczka są jeszcze smaczniejsze, gdy przełożymy je ulubionym dodatkiem, np. masłem orzechowym.

Kruche serduszka z masłem orzechowym

Składniki:

Kruche serduszka z masłem orzechowym

 

Sposób przygotowania:

Kruche serduszka z masłem orzechowym

ETAP 1:

Kruche serduszka z masłem orzechowym
Zagniatamy kruche ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy posiekane, zimne masło, żółtka i szczyptę soli.

Zagniatamy szybko ciasto - tylko do połączenia się składników.

Ciasto owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

ETAP 2:

Kruche serduszka z masłem orzechowym
Z ciasteczek wycinamy przy pomocy foremki parzystą ilość serduszek

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta, przy pomocy foremki, wycinamy parzystą ilość serduszek.

Serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 15 minut, do zarumienienia.

Po ostudzeniu na połowie serduszek rozsmarowujemy masło orzechowe. Ciasteczka z masłem orzechowym nakrywamy pozostałymi serduszkami.


Tagi:

ciasteczka