WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka kakaowe zagniecione z ciasta z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Szybko się pieką, można nadawać im różne kształty.

Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe

ETAP 1:

Do miski wsypać składniki sypkie czyli mąkę pszenną tortową, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Wbić jajko, wlać śmietanę i dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Wszystko dość energicznie zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli się klei podsypywać mąką.

Ciasto włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki na kilka godzin.

Schłodzone ciasto podzielić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować i wycinać ulubione kształty. Ja robiłam takie a;la rozetki foremką do pierogów a środek wycinałam nakrętką od butelki.

Przygotowane ciastka przekładać na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Ciastka piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 3 blachy ciastek. Upieczone ciastka wystudzić.

Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe
Porcja ciastek upieczona i wyjęta z piekarnika
Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe
Ciasteczka ułożone na blaszce przygotowane do pieczenia
Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe
Część ciasta rozwałkowana na cienki placek w trakcie wycinania ciastek
Kruche ciasteczka kakaowo - orzechowe
Składniki sypkie na ciasto wsypane do miski