Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka kakaowo - orzechoweETAP 1:
Do miski wsypać składniki sypkie czyli mąkę pszenną tortową, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Wbić jajko, wlać śmietanę i dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Wszystko dość energicznie zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli się klei podsypywać mąką.
Ciasto włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki na kilka godzin.
Schłodzone ciasto podzielić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować i wycinać ulubione kształty. Ja robiłam takie a;la rozetki foremką do pierogów a środek wycinałam nakrętką od butelki.
Przygotowane ciastka przekładać na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Ciastka piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 3 blachy ciastek. Upieczone ciastka wystudzić.