frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Rogaliki z dżemem malinowowym i porzeczkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rogale na śniadanie z dżemem malinowym z domieszką porzeczki czerwonej. Takie rogale dobre są na piknik lub na wycieczkę dla dzieci.

Rogaliki z dżemem malinowowym i porzeczkowym

Składniki:

Rogaliki z dżemem malinowowym i porzeczkowym

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem malinowowym i porzeczkowym
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem w miseczce i zostawić aby popracowały na 10 minut.

Gdy drożdże podrosną wlać do miski większej z przesianą mąką, zamieszać. Dodać sól szczyptę, jajka utarte z cukrem, mleko ciepłe i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto a pod koniec wyrabiania wlać masło stopione i ostudzone, olejek cytrynowy.Wyrobić aż będzie odchodziło od rąk. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjąć i rozwałkować, wycinać trójkąty. Na dłuższym boku nałożyć dżem i zwijać w formie rogala, na końcu zmoczyć wodą lub białkiem aby się dobrze sklejały.

Po wierzchu posmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na chwilę.

Wstawić do piekarnika piec w 190 stopniach około 35 minut na złoty kolor.