Sposób przygotowania:
Rogaliki z dżemem malinowowym i porzeczkowym
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem w miseczce i zostawić aby popracowały na 10 minut.
Gdy drożdże podrosną wlać do miski większej z przesianą mąką, zamieszać. Dodać sól szczyptę, jajka utarte z cukrem, mleko ciepłe i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto a pod koniec wyrabiania wlać masło stopione i ostudzone, olejek cytrynowy.Wyrobić aż będzie odchodziło od rąk. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjąć i rozwałkować, wycinać trójkąty. Na dłuższym boku nałożyć dżem i zwijać w formie rogala, na końcu zmoczyć wodą lub białkiem aby się dobrze sklejały.
Po wierzchu posmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na chwilę.
Wstawić do piekarnika piec w 190 stopniach około 35 minut na złoty kolor.
Gdy drożdże podrosną wlać do miski większej z przesianą mąką, zamieszać. Dodać sól szczyptę, jajka utarte z cukrem, mleko ciepłe i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto a pod koniec wyrabiania wlać masło stopione i ostudzone, olejek cytrynowy.Wyrobić aż będzie odchodziło od rąk. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjąć i rozwałkować, wycinać trójkąty. Na dłuższym boku nałożyć dżem i zwijać w formie rogala, na końcu zmoczyć wodą lub białkiem aby się dobrze sklejały.
Po wierzchu posmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na chwilę.
Wstawić do piekarnika piec w 190 stopniach około 35 minut na złoty kolor.
SylaUla
frank55