justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Kruche rogaliki z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 64
         
ocena: 5/5 głosów: 2

dzieki śmietanie rogaliki sa bardzo kruche, ciasto jest bez cukru, jedyna słodycz jest w marmoladzie i w cukrowej posypce na rogalikach

Kruche rogaliki z konfiturą

Składniki:

Kruche rogaliki z konfiturą

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z konfiturą

ETAP 1:

Kruche rogaliki z konfiturą
Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na osiem części.

1. Mąkę, śmietanę i miękkie masło przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na osiem części.

ETAP 2:

Kruche rogaliki z konfiturą
przecinamy na osiem równych trójkątów.

2. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg. I przecinamy na osiem równych trójkątów.

ETAP 3:

Kruche rogaliki z konfiturą
Na każdy trójkąt wykładamy łyżkę marmolady.

3. Na każdy trójkąt wykładamy łyżkę marmolady.

ETAP 4:

Kruche rogaliki z konfiturą
Zwijamy rogaliki od dłuższej strony do krótszej i delikatnie zaginamy końce na kształt rogalika.

4. Zwijamy rogaliki od dłuższej strony do krótszej i delikatnie zaginamy końce na kształt rogalika.

ETAP 5:

Kruche rogaliki z konfiturą
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż rogaliki się zarumienią

5. Każdy rogalik maczamy jedną stroną w cukrze i układamy na blachę. Na jedną blachę wejdzie 16 rogalików, czyli z dwóch kawałków ciasta. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż rogaliki się zarumienią