mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kruche rogaliki z marmoladą Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruchutkie, lekkie rogaliki z pysznym nadzieniem :)

Kruche rogaliki z marmoladą Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z marmoladą Mychy

 

 

  • marmolada do nadzienia

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z marmoladą Mychy
Do miski przesiewam mąkę z cukrem pudrem i solą, dodaję pokrojone masło, żółtka, śmietanę. Zagniatam miękkie ciasto, formuję kulę, owijam w folię i wkładam do lodówki na 2 - 3 godziny. Ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na kilka części. Każdą z części cienko wałkuję podsypując mąką na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wykrawam z ciasta okrąg. Kroję koło na 8 trójkątów, na każdy kładę czubatą łyżeczkę marmolady i zwijam ku środkowi nadając kształt rogalików. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ciasteczka około 15 minut w 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem.
Kruche rogaliki z marmoladą Mychy
W misce mieszam razem mąkę, masło i jajka
Kruche rogaliki z marmoladą Mychy
Zagniatam wszystkie składniki na miękkie ciasto
Kruche rogaliki z marmoladą Mychy
Ciasto wałkuję na cienki placek, wykrawam trójkąty
Kruche rogaliki z marmoladą Mychy
Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę marmolady i zawijam rogaliki