edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejny wypróbowany przepis z książki „Drożdżowe bułeczki i rogaliki” Zbigniewa Prokopczuka. Jedną z wprowadzonych przeze mnie modyfikacji była zamiana maślanki na kefir.

Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem

 

  • Proporcje na 16 sztuk:
  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej typ 650 + jak najmniejsza ilość do podsypywania
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 dag kefiru
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • 10 dag wędzonego boczku (użyłam parzonego)
  • 12 dag sera typu camembert
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju – w zależności od wielkości cebuli
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem
Mąkę przesiać do miski. Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem, częścią wody i dwiema łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać maślankę, wyrośnięty rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo resztę wody. Dodać miękkie masło, zarobić, przełożyć masę na blat lub stolnicę i wyrabiać 10 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie i podwoi objętość. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, zdjąć z patelni. Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić na tej samej patelni, odsączyć z wytopionego tłuszczu (tłuszczu nie wylewać!) i dołożyć do cebuli, przestudzić. Ser pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i boczkiem, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto krótko przerobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek (o średnicy ok. 40 cm), pokroić na 8 trójkątów. Na trójkąty rozłożyć porcje nadzienia i zwinąć rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka. Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować tłuszczem wytopionym z boczku. Ja posypałam sezamem, ale nie warto, bo po upieczeniu i tak się osypie. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (180 stopni termo obieg).
Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem
Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać maślankę, wyrośnięty rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo resztę wody.
Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem
Ser pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i boczkiem, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem
Na trójkąty rozłożyć porcje nadzienia i zwinąć rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka.
Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem
Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.