Sposób przygotowania:
Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem
Mąkę przesiać do miski. Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem, częścią wody i dwiema łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać maślankę, wyrośnięty rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo resztę wody. Dodać miękkie masło, zarobić, przełożyć masę na blat lub stolnicę i wyrabiać 10 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie i podwoi objętość. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, zdjąć z patelni. Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić na tej samej patelni, odsączyć z wytopionego tłuszczu (tłuszczu nie wylewać!) i dołożyć do cebuli, przestudzić. Ser pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i boczkiem, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto krótko przerobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek (o średnicy ok. 40 cm), pokroić na 8 trójkątów. Na trójkąty rozłożyć porcje nadzienia i zwinąć rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka. Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować tłuszczem wytopionym z boczku. Ja posypałam sezamem, ale nie warto, bo po upieczeniu i tak się osypie. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (180 stopni termo obieg).