Sposób przygotowania:
Kruche ślimaczki z marcepanem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, posiekać z kostką tłuszczu na wiórki ostrym nożem. Zrobić dołek i wbić parę żółtek oddzielonych od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto oraz szczyptę soli. Wyrobić i zagnieść ciasto w kulę oraz zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Na kwadrans przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto wyjąć i rwać niewielkie kawałki, rozwałkować je w dłoni na wałki i oblepić je równie ugnieciona na wałki masą marcepanową, tworząc ślimaczki. Układać ciastka 3 cm. odstępie od siebie.
Posmarować je lekko roztrzepanym białkiem, po czym wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na 15-20 min.
Po upieczeniu wyjąć blachę i szczypcami zsunąć ciastka na talerz płaski i piec następną turę ciastek do wyczerpania zapasów ciasta. Można także zamrozić resztę ciasta na zaś.
Na kwadrans przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto wyjąć i rwać niewielkie kawałki, rozwałkować je w dłoni na wałki i oblepić je równie ugnieciona na wałki masą marcepanową, tworząc ślimaczki. Układać ciastka 3 cm. odstępie od siebie.
Posmarować je lekko roztrzepanym białkiem, po czym wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na 15-20 min.
Po upieczeniu wyjąć blachę i szczypcami zsunąć ciastka na talerz płaski i piec następną turę ciastek do wyczerpania zapasów ciasta. Można także zamrozić resztę ciasta na zaś.