marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche ślimaczki z marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciastka kruche są moimi ulubionymi,m.in.babeczki, wianuszki itp. Dodaję do nich gamę różnych mas lub bakalii. Czasami lubię robić także ciastka z maszynki, bo lepiej je się przechowuje na czarną godzinę.

Kruche ślimaczki z marcepanem

Składniki:

Kruche ślimaczki z marcepanem

  • 500 g. mąki pszennej tortowej,
  • kostka tłuszczu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • białko do posmarowania,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruche ślimaczki z marcepanem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, posiekać z kostką tłuszczu na wiórki ostrym nożem. Zrobić dołek i wbić parę żółtek oddzielonych od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto oraz szczyptę soli. Wyrobić i zagnieść ciasto w kulę oraz zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Na kwadrans przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto wyjąć i rwać niewielkie kawałki, rozwałkować je w dłoni na wałki i oblepić je równie ugnieciona na wałki masą marcepanową, tworząc ślimaczki. Układać ciastka 3 cm. odstępie od siebie.

Posmarować je lekko roztrzepanym białkiem, po czym wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na 15-20 min.

Po upieczeniu wyjąć blachę i szczypcami zsunąć ciastka na talerz płaski i piec następną turę ciastek do wyczerpania zapasów ciasta. Można także zamrozić resztę ciasta na zaś.