SUPERPRZEPIS

Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

pyszne ślimaczki do barszczyku

Składniki:

Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami

 

 

  • Farsz :
  • 350 g ugotowanej kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 300 g ugotowanych suszonych grzybów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami
Takie składniki jak margaryna, jajka i jogurt powinny być zimne prosto z lodówki. W misce robota posiadającej noże do siekania umieścić wszystkie składniki na ciasto ( oprócz białek ) i połączyć w zbryloną kulę. Wyjąć je z miski robota szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą a potem włożyć do lodówki na dwie godziny. Cebulę, ugotowaną i odciśniętą kapustę oraz ugotowane i odciśnięte grzyby pokroić ale cebule osobno. Na większej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć na nią cebulę i podsmażyć, następnie dodać kapustę i grzyby i smażyć wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku i wystudzić. Po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich wałkować na cienkie podłużne placki, na każdy placek wyłożyć farsz ( także podzielony na 4 części ), rozsmarować go po plackach i zwijać w roladki zaczynając od węższego boku. Potem kroić zwinięte roladki w plastry o grubości około 1 cm i układać na leżąco na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ślimaczki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami
Etap 1najpierw przygotwac ciasto na ślimaczki
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami
Etap 2potem walkowac ciasto i rozsmarowywac farsz
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami
Etap 3zwijać roladkii ciąc na plasterki ..
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami
Etap 4układać je na blasze a potem upiec ...