Sposób przygotowania:
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami
Takie składniki jak margaryna, jajka i jogurt powinny być zimne prosto z lodówki. W misce robota posiadającej noże do siekania umieścić wszystkie składniki na ciasto ( oprócz białek ) i połączyć w zbryloną kulę. Wyjąć je z miski robota szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą a potem włożyć do lodówki na dwie godziny. Cebulę, ugotowaną i odciśniętą kapustę oraz ugotowane i odciśnięte grzyby pokroić ale cebule osobno. Na większej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć na nią cebulę i podsmażyć, następnie dodać kapustę i grzyby i smażyć wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku i wystudzić. Po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich wałkować na cienkie podłużne placki, na każdy placek wyłożyć farsz ( także podzielony na 4 części ), rozsmarować go po plackach i zwijać w roladki zaczynając od węższego boku. Potem kroić zwinięte roladki w plastry o grubości około 1 cm i układać na leżąco na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ślimaczki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.
monikaT83
zewa
dziękuję :)
monikaT83