Sposób przygotowania:
Kruche ślimaczki z kakao
Bardzo miękką margarynę miksuję z cukrem pudrem do białości. Następnie do gładkiej kremowej masy dodaję partiami wymieszane obie mąki, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Masę dzielę na dwie części, do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie miksuję. Z obu ciast robię kule i każdą zawijam w folię. Wkładam do lodówki na 30 minut, ale nie dłużej. Każdą część wałkuję na prostokąt tak, aby uzyskać dwa jednakowe prostokąty. Na prostokąt z jasnego ciasta, delikatnie przekładam ciemny prostokąt. Oba delikatnie połączone ciasta zwijam w rulon jak roladę, a ją zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie roladę kroję na 0,5 cm plasterki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 170°C i piekę 11 minut. Wyjmuję z piekarnika i przez 5 minut studzę na blaszce, a następnie przekładam na kratkę kuchenną.