Sposób przygotowania:
Kruche ślimaczki z makiem i sezamem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z kostką tłuszczu roślinnego. Dodać ugotowane i pokruszone żółtka, śmietanę, mak i sól morską ze dwie łyżeczki. Wyrobić i zagnieść oraz potrzymać w zamrażarce przez pół godziny ciasto. Piekarnik nagrzać do temp.185 st.C, natłuścić blachę i wyłożyć pergaminem. Po wyjęciu ciasto kruche kłaść na stolnicę posypaną mąką, rwać z ciasta kawałki, formować podłużne średniej grubości wałeczki, formować z nich ślimaczki i układać obok siebie na blasze, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem,wklepując go lekko w ciasto, by nie pospadały ziarenka. Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika na 10-15 min., nastawić minutnik na określony czas. Po upieczeniu wyjąć blachę na kuchenkę i zsunąć ciastka z papieru na talerz. Piec następne, aż do wyczerpania zapasu ciasta.