gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Kruche ślimaczki z marmoladą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kruche i miękkie ciasteczka

Kruche ślimaczki z marmoladą i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ślimaczki z marmoladą i migdałami

 

  • 150 g margaryny
  • 450 g mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 ½ łyżeczki proszku
  • cukier waniliowy

 

  • marmolada
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche ślimaczki z marmoladą i migdałami
Mieszamy mąkę z proszkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną i żółtka. Ucieramy margarynę, dodajemy wymieszane sypkie produkty – wszystko łączymy mikserem. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, dokładnie zarobić cienko rozwałkować – rozsmarować marmoladę posypać migdałami. Ciasto zwijamy w rulon, wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną roladę pokroić na centymetrowe plastry ułożyć na blaszkę. Pieczemy 15 minut w temp. 200˚C.
Kruche ślimaczki z marmoladą i migdałami
Zarabiamy ciasto cienko rozwałkowujemy na prostokąt
Kruche ślimaczki z marmoladą i migdałami
Ciasto smarujemy marmoladą posypujemy migdałami
Kruche ślimaczki z marmoladą i migdałami
Ciasto zwijamy w rulon schładzamy w lodówce
Kruche ślimaczki z marmoladą i migdałami
Ciasto kroimy w paski układamy na blaszce pieczemy