Sposób przygotowania:
Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego
Miałam ciasto w grubych płatach (nie w jednym arkuszu tylko w kilku grubych kawałkach) zatem rozwałkowywałam nieco wałkiem każdy z płatów ciasta. Rozwałkowany kawałek francuskiego ciasta smarowałam mlekiem i posypywałam cynamonem. Następnie na ciasto nakładałam dżem jabłkowy i rozsmarowywałam go po całym płacie. Płat ciasta posmarowany dżemem zwijałam w rulon, a z rulonu cięłam średniej grubości kawałki i powstawały w ten sposób surowe jeszcze ślimaczki, zawijaski z ciasta francuskiego nadziane dżemem jabłkowym. Każdy ślimaczek smarowałam z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Przełożyłam ślimaczki posmarowane jajkiem na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiłam blaszkę ze ślimaczkami do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Piekłam ślimaczki przez 20 minut.