nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i kruche ślimaczki z ciasta francuskiego z domowym dżemem jabłkowym, szybko się je przygotowuje i bardzo szybko znikają.

Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego
Miałam ciasto w grubych płatach (nie w jednym arkuszu tylko w kilku grubych kawałkach) zatem rozwałkowywałam nieco wałkiem każdy z płatów ciasta. Rozwałkowany kawałek francuskiego ciasta smarowałam mlekiem i posypywałam cynamonem. Następnie na ciasto nakładałam dżem jabłkowy i rozsmarowywałam go po całym płacie. Płat ciasta posmarowany dżemem zwijałam w rulon, a z rulonu cięłam średniej grubości kawałki i powstawały w ten sposób surowe jeszcze ślimaczki, zawijaski z ciasta francuskiego nadziane dżemem jabłkowym. Każdy ślimaczek smarowałam z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Przełożyłam ślimaczki posmarowane jajkiem na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiłam blaszkę ze ślimaczkami do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Piekłam ślimaczki przez 20 minut.
Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego
Rozwałkowany płat ciasta francuskiego posmarowany dżemem.
Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie posmarowane dżemem zwinięte w rulon.
Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego
Surowe jeszcze ślimaczki nadziane dżemem smarowane rozbełtanym jajkiem.
Ślimaczki z jabłkiem z ciasta francuskiego
Ślimaczki posmarowane jajkiem przełożone na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia.