Sposób przygotowania:
Kruche ślimaczki z marmoladąETAP 1:
Mąkę przesiej na stolnice, dodaj masło, cukier i posiekaj na małe kawałki. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
ETAP 2:
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości od 3 do 5 mm. Posmarujemy ciasto równomiernie marmoladą, następnie zwiń w rulon i odkrawaj ciasteczka o grubości 2-3 cm.
Gotowe ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajem, posyp cukrem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 170C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż będą rumiane. ( przez ok 20 min)
robaczek
lukrowanepierniczki
skuter5