Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kruche ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste, kruche ciasteczka.

Kruche ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ślimaczki

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka palmy
  • 1 jajko
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Kruche ślimaczki
Wszystkie składniki (oprócz kakao) przełożyć do miski i szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta dokładnie zagnieść z kakao. Ciasto jasne i ciasto ciemne rozwałkować, każde osobno, na grubość ok. 3 mm. Jasną część ciasta ułożyć na ciemnej części (lub odwrotnie), docisnąć. Ciasto zwinąć w ścisłą roladę. Roladę z ciasta kroić w pół cm grubości plasterki i układać je na natłuszczonej blasze. Każdą porcję ciastek piec przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka ostudzić.
Kruche ślimaczki
Wszystkie składniki oprócz kakao przełożone do miski.
Kruche ślimaczki
Połowa przygotowanego ciasta zagnieciona z kakao.
Kruche ślimaczki
Rozwałkowane jasne ciasto umieszczone na rozwałkowanym ciemnym cieście.
Kruche ślimaczki
Ciasto zwinięte w roladę i krojone w plastry.

Tagi:

jajko jajka