Sposób przygotowania:
Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą
W misce umieścić ricottę , dodać mleko, cukier, olej wanilię i utrzeć drewnianą łyżką. -Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie połączyć składniki. -Ciasto wstawić na 30 min. do lodówki. -Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość kilku mm. -Oba placki posmarować białkiem/ w oryginale/. Moje placki posmarowałam cienko kremem kasztanowym. -Posypać posiekaną czekoladą , migdałami / u mnie orzechami i rodzynkami/ i posypać cukrem waniliowym. -Ciasto zwinąć w rulon, a następnie pokroić w centymetrowe plastry. -Plastry ciasta ułożyć / na leżąco / na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Piec ok. 20-25 min w temperaturze 180 st. C. aż nabiorą złotego koloru. -Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.