cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche i bardzo delikatne ciasto na bazie świeżej ricotty nadziewane migdałami, rodzynkami i czekoladą

Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą

 

  • 150 g ricotty
  • 7 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju kukurydzianego
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu wanilii
  • nadzienie:
  • 1 białko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 90 g posiekanych migdałów lub płatków
  • 90 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • orzechy i rodzynki.Orzechy polecam ,ale rodzynki w czasie pieczenia przypalają się,a więc nie polecam

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą
W misce umieścić ricottę , dodać mleko, cukier, olej wanilię i utrzeć drewnianą łyżką. -Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie połączyć składniki. -Ciasto wstawić na 30 min. do lodówki. -Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość kilku mm. -Oba placki posmarować białkiem/ w oryginale/. Moje placki posmarowałam cienko kremem kasztanowym. -Posypać posiekaną czekoladą , migdałami / u mnie orzechami i rodzynkami/ i posypać cukrem waniliowym. -Ciasto zwinąć w rulon, a następnie pokroić w centymetrowe plastry. -Plastry ciasta ułożyć / na leżąco / na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Piec ok. 20-25 min w temperaturze 180 st. C. aż nabiorą złotego koloru. -Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą
Zagniecione ciasto rozwałkować posmarować białkiem lub dowolnym kremem i bakaliami z czekoladą.
Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą
Ciasto z nadzieniem starannie zwinąć w roladę.
Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą
Pokroić w centymetrowe plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruche ślimaczki bakaliowe z czekoladą
Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 20-25 min.

Tagi:

czekolada