Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 870]

Kruche z jagodami na różowej piance

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Ciasto jest odmienną formą tradycyjnego pleśniaka, ale tym razem zrobiłam je ze świeżymi jagodami.

Kruche z jagodami na różowej piance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z jagodami na różowej piance

 

  • CIASTO KRUCHE
  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • PIANA BIAŁKOWA
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego
  • 1/4 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Kruche z jagodami na różowej piance
KRUCHE: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i posiekać nożem lub specjalną siekaczką. Szybko zagnieść ciasto. Zrobić z niego rulon i oddzielić od całości 1/3 ciasta. Włożyć wszystko do zamrażalnika na około 2 godziny. Większą część ciasta zetrzeć na tartce do jarzyn prosto na blachę (20x30) Upiec ciasto w 190 stopniach przez 15minut.



PIANA BIAŁKOWA: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać partiami cukier, następnie kisiele i wlać cieniutkim strumyczkiem olej. Wyłożyć piankę na podpieczone ciasto. Ułożyć jagody i zetrzeć na tartce pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Smacznego!
Kruche z jagodami na różowej piance
Wszystkie składniki na ciasto kruche siekamy nożem.
Kruche z jagodami na różowej piance
Do sztywno ubitej piany dodajemy partiami cukier i kisiele.
Kruche z jagodami na różowej piance
Ostrożnie cieniutkim strumyczkiem wlewamy olej.
Kruche z jagodami na różowej piance
Na pianę białkową wykładamy świeże jagody.