Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1315]

Kruche ciasto z kremem karmelowym i z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto w połączeniu z kremem z czekolady karmelowej i śmietanki kremówki oraz migdały tworzą prosty i smaczny deser.

Kruche ciasto z kremem karmelowym i z migdałami

Składniki:

Kruche ciasto z kremem karmelowym i z migdałami

Na kruche ciasto:

Na krem:

  • 300 g czekolady karmelowej
  • 150 g śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z kremem karmelowym i z migdałami

ETAP 1:

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy żółtko i posiekane zimne masło. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej blachy. Ciasto nakłuwamy i pieczemy na złocisty kolor w 180 st.C (20-25 minut).

ETAP 2:

Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kostki. Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady. Gotową masę rozsmarowujemy na kruchym cieście.

ETAP 3:

Migdały obieramy i kroimy w słupki. Posypujemy nimi wierzch ciasta.