EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wielkanocny drożdżowy baranek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyka polskich wypieków to puszysty drożdżowiec, u mnie w kształcie świątecznego baranka, który jest ozdobą wielkanocnego stołu. Ciasto drożdżowe smakuje zawsze i bardzo szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Wielkanocny drożdżowy baranek

Składniki:

Wielkanocny drożdżowy baranek

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 sztuki rodzynek
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Wielkanocny drożdżowy baranek

ETAP 1:

1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać po łyżce cukru, mąki i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2.Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.

3.Wrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypać mąką i podzielić na około 30-32 kawałki. Z kawałków ciasta uformować okrągłe kuleczki wielkości orzecha, ułożyć z nich brzuszek, tułów, nogi, uszy i z większej głowę baranka. Kawałki ciasta układać na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

4.Po tym czasie z rodzynek zrobić oczy i cały brzuszek baranka posypać kruszonką.

5.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-35 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.