SUPERPRZEPIS

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką

Pyszne ciasto ze szpinaku. Wiosenne kolory zachęcają do zjedzenia kawałeczka. Ciasto jest pyszne. Polecam.

Składniki:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką

Ciasto:

  • 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 2 śmietanki typu ,,śnieżka``
  • 300 ml zimnego mleka
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki rozgniecionych jagód kamczackich

Dodatkowo:

  • 1 galaretka o smaku owców leśnych
  • 1 szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką

Wykonanie ciasta szpinakowego:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką
Z podanych składników wykonujemy szpinakowe ciasto.

Szpinak rozmrażamy i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka wbijamy do miski i miksujemy je mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy.

Następnie do miksowanych jajek wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy odciśnięty szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Do pieczenia:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką
Nastepnie ciasto szpiankowe przekładamy do blaszki.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Pieczenie:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką
Następnie ciasto pieczemy około 60 minut. Studzimy.

Szpinakowe ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

Dekoracja:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką
Następnie wykonujemy galaretkę i kruszymy trochę ciasta.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Następnie kroimy ją w małą kostkę. Wierzch zimnego ciasta ścinamy ostrym nożem i drobno kruszymy.

Wykonanie pianki:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką
Z podanych składników wykonujemy piankę ze śmietanki.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Śnieżki ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy rozgniecione jagody, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.

Przekładanie:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką
Ciasto przekładamt pianką i dekorujemy galaretką i pokruszonym ciastem.

Piankę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto.

Na piankę lekko wciskamy pokrojoną galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem.

Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Podanie:

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką
Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast ,, śnieżek'' można użyć śmietanki kremówki 30 % tak około 330 ml.
Zamiast jagód kamczackich można użyć borówek.
Owoce mogą być świeże jak i mrożone.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.