Sposób przygotowania:
Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretkąWykonanie ciasta szpinakowego:
Szpinak rozmrażamy i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka wbijamy do miski i miksujemy je mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy.
Następnie do miksowanych jajek wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy odciśnięty szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Do pieczenia:
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Pieczenie:
Szpinakowe ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
Dekoracja:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Następnie kroimy ją w małą kostkę. Wierzch zimnego ciasta ścinamy ostrym nożem i drobno kruszymy.
Wykonanie pianki:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Śnieżki ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy rozgniecione jagody, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.
Przekładanie:
Piankę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto.
Na piankę lekko wciskamy pokrojoną galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem.
Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Podanie:
Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast ,, śnieżek'' można użyć śmietanki kremówki 30 % tak około 330 ml.
Zamiast jagód kamczackich można użyć borówek.
Owoce mogą być świeże jak i mrożone.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)