Sposób przygotowania:
Babka struclowaETAP I
Przygotowujemy dobry humor do pracy, to podstawa sukcesu.
ETAP II
Przygotowujemy zaczyn. Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę,robimy w niej zagłębienie.
Mleko podgrzewamy,rozpuszczamy w nim drożdże,łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
Taka mieszankę wlewamy do zrobionego w mące dołka. Górę oprószanym lekko mąką.
Przykrywany lniana ścierką i ostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP III
Orzeszki ziemne,włoskie,mak,cukier mielimy. Dodajemy śmietanę i dżem. Mieszamy.
ETAP IV
Mieszamy wyrośnięty rozczyn. Dodajemy jajko,masło,cukier. Zagniatamy ciasto drożdżowe. Ugniatamy mocno i długo, żeby dobrze wyrosło.
ETAP V
Blaszkę z kominem do babki smarujemy tłuszczem i lekko sypiemy bułka tartą.
ETAP VI
Ciasto wałkujemy,smarujemy wcześniej przygotowana masą, zwijamy w rulon.
Składamy do blaszki. Przykrywamy lnianą ścierką. Odstawiamy na 30minut do wyrośnięcia. Można dłużej wedle upodobań.
ETAP VII
Wyrośnięte ciasto nakłuć patyczkiem ,włożyć do piekarnika na 45-50 minut, 200 stopni Celsjusza.
Upieczona babkę sowicie posypać cukrem pudrem lub lukrem albo czekolada. Wedle indywidualnych upodobań.
SMACZNEGO!!!
SylaUla