mysia1626

mysia1626

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka struclowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka drożdżowa z nadzieniem z orzeszków zimnych w karmelu, orzechów włoskich z dżemem brzoskwiniowym i makiem.

Babka struclowa

Składniki:

Babka struclowa

Na ciasto

Na masę

Sposób przygotowania:

Babka struclowa

ETAP I

Przygotowujemy dobry humor do pracy, to podstawa sukcesu.

ETAP II

Przygotowujemy zaczyn. Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę,robimy w niej zagłębienie.

Mleko podgrzewamy,rozpuszczamy w nim drożdże,łyżeczkę cukru i szczyptę soli.

Taka mieszankę wlewamy do zrobionego w mące dołka. Górę oprószanym lekko mąką.

Przykrywany lniana ścierką i ostawiamy do wyrośnięcia.

ETAP III

Orzeszki ziemne,włoskie,mak,cukier mielimy. Dodajemy śmietanę i dżem. Mieszamy.

ETAP IV

Mieszamy wyrośnięty rozczyn. Dodajemy jajko,masło,cukier. Zagniatamy ciasto drożdżowe. Ugniatamy mocno i długo, żeby dobrze wyrosło.

ETAP V

Blaszkę z kominem do babki smarujemy tłuszczem i lekko sypiemy bułka tartą.

ETAP VI

Ciasto wałkujemy,smarujemy wcześniej przygotowana masą, zwijamy w rulon.

Składamy do blaszki. Przykrywamy lnianą ścierką. Odstawiamy na 30minut do wyrośnięcia. Można dłużej wedle upodobań.

ETAP VII

Wyrośnięte ciasto nakłuć patyczkiem ,włożyć do piekarnika na 45-50 minut, 200 stopni Celsjusza.

Upieczona babkę sowicie posypać cukrem pudrem lub lukrem albo czekolada. Wedle indywidualnych upodobań.

SMACZNEGO!!!