migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i delikatne ciasto z kwaskowym rabarbarem a do tego chrupiąca kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasto nie jest wysokie ale za to bardzo pyszne.

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

kruszonka

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Przygotować ciasto. Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem.

Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki, oprószyc cukrem i rozłożyć na cieście.

Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier, mąkę oraz tarte migdały i wymieszać. Następnie dodać masło i rozgnieść wszystko palcami.

Gotową kruszonką posypać rabarbar. Blaszkę wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Przygotować ciasto. Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść.
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki, oprószyć cukrem i rozłożyć na cieście.
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier, mąkę oraz tarte migdały i wymieszać. Następnie dodać masło i rozgnieść wszystko palcami.
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Gotową kruszonką posypać rabarbar, blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Tagi:

tarta