Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem oreoETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
ETAP 2:
Następnie wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i ubijamy dalej na puszystą masę. Nie przerywając ubijania wlewamy wodę i oliwę.
ETAP 3:
Do masy wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
ETAP 4:
Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
ETAP 5:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu.
ETAP 6:
Następnie do śmietany dodajemy mascarpone i przez chwilę miksujemy. Po czym dodajemy pokruszone ciastka oreo i jeszcze przez chwilę miksujemy.
ETAP 7:
Gotowy krem wykładamy na blat ciasta i rozsmarowujemy, przykrywamy drugim ciastem.
ETAP 8:
Czekoladę topimy w rondelku wraz z mlekiem, mieszając. Gotową polewą polewamy ciasto. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Smacznego :)