Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

kruche z masą bananowo- budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto na kruchym spodzie z masą budyniowo-bananową

kruche z masą bananowo- budyniową

Składniki:

kruche z masą bananowo- budyniową

 

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • proszek do pieczenia - 8 g
  • jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g margaryny

 

Sposób przygotowania:

kruche z masą bananowo- budyniową
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem z mąką. Dodajemy następnie jajo, cukier, proszek do pieczenia, olej, mleko i ponownie wszystko razem siekamy. Zaczynamy zagniatać ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blachę wykłądamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy o wielkości blachy. Pieczemy ok 20 minut. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń, dodajemy mąki i wszystko dokładnie meiszamy, pozbywając się grudek. Do gotującego mleka wlewamy masę budyniową i mieszamy aż się zgęstnieje. Do gorącej masy budyniowej dodajemy margarynę - po łyżce- cały czas miksując. W osobnym naczyniu rozdrabniamy blenderem banany. Po czym dodajemy do naszej masy i miksujemy wszystko razem. Masę wykładamy na kruchy spód. Polewamy polewą czekoladową .