Sposób przygotowania:
Kruche ze śliwkami wg Buni
Masło pokroić w drobne kawałki. Do miski wsypać mąkę , cukier, szczyptę soli . Dodać żółtko i masło. Szybko zagnieść ciasto . Zawinąć je w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Śliwki umyć , przekroić i usunąć pestki. W miseczce posypać cukrem i cynamonem .Wymieszać. Foremkę ok.23 cm średnicy ( taką do tart) posmarować masłem i wysypać bułkę tartą. Nagrzać piekarnik do 190*C ( ja piekłam w piekarniku do zapiekanek to nie nagrzewałam wcześniej ). Wylepić ciastem foremkę. Wcisnąć koncentrycznie w ciasto połówki śliwek skórką do dołu. Posypać po wierzchu pozostałym w miseczce cukrem zmieszanym z cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut. Wyjąć ostudzić. * Gdyby ciasto zaczęło sie za bardzo podpiekać od góry można przykryć folią aluminiową.
edytaha
Babciagramolka
Wrrrr to jest szantaż . Nie znoszę pieczenia - to jest nudne . Określone proporcje nie można w trakcie pozmieniać - zagnieść lub zakręcić i wsadzić do piekarnika - zero przyjemnosci z próbowaniem w trakcie . Jeść też specjalnie nie lubię więc poświęcenie totalne .
Ale dobre było :) :) hi hi