Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kruche ze śliwkami wg Buni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zostałam zmuszona . Normalnie Rodzicielka nakazała zagnieść , upiec i podać o 11:00 do kawy.

Kruche ze śliwkami wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ze śliwkami wg Buni

 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 10 dag zimnego masła z lodówki ( pół kostki) + 1/2 łyżeczki do wysmarowania foremki)
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania foremki
  • śliwki węgierki ( nie określę ilości bo to zależy jak są duże - ok.
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami wg Buni
Masło pokroić w drobne kawałki. Do miski wsypać mąkę , cukier, szczyptę soli . Dodać żółtko i masło. Szybko zagnieść ciasto . Zawinąć je w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Śliwki umyć , przekroić i usunąć pestki. W miseczce posypać cukrem i cynamonem .Wymieszać. Foremkę ok.23 cm średnicy ( taką do tart) posmarować masłem i wysypać bułkę tartą. Nagrzać piekarnik do 190*C ( ja piekłam w piekarniku do zapiekanek to nie nagrzewałam wcześniej ). Wylepić ciastem foremkę. Wcisnąć koncentrycznie w ciasto połówki śliwek skórką do dołu. Posypać po wierzchu pozostałym w miseczce cukrem zmieszanym z cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut. Wyjąć ostudzić. * Gdyby ciasto zaczęło sie za bardzo podpiekać od góry można przykryć folią aluminiową.
Kruche ze śliwkami wg Buni
Zagnieść proste kruche ciasto i wsadzic do lodówki
Kruche ze śliwkami wg Buni
Foremke do tarty wysmarować masłem i posypać bułką tartą
Kruche ze śliwkami wg Buni
Śliwki wypestkować - ułozyc w miseczce- posypac cynamonem i cukrem
Kruche ze śliwkami wg Buni
Foremkę wykleić ciastem - ułożyc na nim połówki śliwek- skórką do dołu